Pitkän elämän salaisuudet – mitkä ne ovat?

Etelä-Italiassa on paikka nimeltä Acciaroli. Kylä on merellinen ja idyllinen, kuin mikä tahansa Italialainen paikkakunta. Vehreys ja sydäntäpysäyttävät maisemat ovat tämän paikan helmiä. Paikkakunta on kuitenkin merkityksellinen yhdestä asiasta. Sen asuttamat ihmiset ovat varsin pitkäikäisiä, terveitä ja reippaita.

Tutkimukset yrittävät parhaimmillaan selvittää, miksi poikkeuksellisen moni Acciarolin alueen asukas elää täällä yli satavuotiaaksi. On huhuttu, että paikallisten yrttien, kuten rosmariinin, runsas käyttö voisi olla myös salaisuutena. Teoria on jo olemassa.
Kun saavut paikan päälle on, kuin olisit tullut eri maailmaan.

101-vuotias Antonio Vassallo lähestyy nopein askelin kohti sinua ja kättelee jämäkästi. Puhe on selvää ja sanoissa on italialaista särmää. Käsien tahdikas ja nopea italaistyypillinen liike säestää puheen sorinaa.
Antoniota voisi helposti luulla jopa paljon nuoremmaksikin.
Acciarolin kylän asukkaista monet saavat elantonsa kalastuksesta. Myös hän on saanut elinkeinonsa kalastuksesta ja tämä on ollut myös hänen harrastuksensa koko kunnioitettavan ikänsä. Antonio on asunut aina samaisessa kylässä ja hengittänyt raikasta meri-ilmaa. Hän jopa uskoo, että tuo kaunis meri on antanut hänelle pitkän elämän, meressä ja vedessä on voimaa, sanotaan monesti. Vesi on elämän lähde ja voitelee varmasti monella tapaa.
Kun kysyt Antoniolta pitkäiäisyydestä, on hänellä siihen nopea vastaus:
“Jos pysähdyt paikallesi, on sinun tarinasi siinä”. Antonio on yksi Etelä-Italiassa sijaitsevan Acciarolin kylän ja sen lähiseudun yli 300 vanhuksesta, jotka ovat täyttäneet 100 vuotta.
Vanhuksia, jotka ovat ylittäneet kunniallisen iän on alueella niin paljon, että myös heistä sai kiinnostumaan myös kansainvälisen tiedeyhteisön. Amerikkalaiset ja italialaiset tutkijat yrittävät selvittää parhaimmillaan, miksi juuri tässä kylässä eletään niin pitkään.

italia elämäntavat

Löytyykö Acciarolista pitkän elämän salaisuus??

Täällä ei ainakaan istuta paikalla. Televisiota ei ole ja jos olisi, ei sitä tekisi mieli katsoakaan. Miksi kukaan viettäisi aikaansa kotona, kun asuu näin idyllisen kauniissa kylässä, hän sanoo.
Antonion huumorikaan ei ole paljon vuosissa muuttunut. Ajatus juoksee ihan kuin nuorena poikana. Hän vitsailee hassusti ottaneensa tarkoituksella nuoremman naisen, joka pitäisi hänet menossa mukana.
Amina-vaimo, joka on 93 -vuotias nauraa vieressä kovaan ääneen. Aviomiestä on ruokittu koko avioliiton ajan ihan kuulemma pilalle. Antoniolle on laitettu niin hyvää ruokaa, että jo se riittää selitykseksi, sillä saavuttaa jo 100 vuoden iän, Amina Fedullo nauraa.
Amina on kasvattanut kaiken ruoan maatilallaan ja puutarhassaan ja muun he ovat saanet kalastamalla, samaa ruokaa on tullut syötyä koko heidän elämänsä. Orgaanista lähiruokaa siis todella.

Ruokajuomaksi viiniä

Äläkä unohda viiniä. Tämä pariskunta juo lasin joka ikinen päivä. Acciaroli sijaitsee vain kivenheiton päässä paikasta, jossa amerikkalainen biologi Ancel Keys neljä vuosikymmentä sitten kehitti termin ”Välimeren ruokavalio”.
Ruokavalioon kuuluu tietenkin kalaa ja vihanneksi, palkokasveja, täysjyväviljaa, oliiviöljyä ja tuoreita hedelmiä. Ja pieniä määriä punaista lihaa.
Eikä unohdeta viiniä. He juovat lasin joka päivä.

Samanlaista ruokaa syödään kuitenkin myös muualla Etelä-Italiassa.
Acciarolin kylän erikoisuus on paikallisten yrttien runsas käyttö. Rosmariini käytön runsaus on myös huomiota herättävää. Rosmariinihan on aromikas yrtti ja sen takia sitä käytetäänkin mausteena melkein kaikessa ruoanlaitossa. Rosmariinia kasvaakin villinä ympäri kylää.

Eräs professori teki teorian acciarolilaisten pitkän iästä. Professori Salvatore Di Somma , joka johtaa Italian tutkimusta Acciarolin ja lähiseutujen vanhuksista kertoo näin: Ihmiset alueella ovat varsin aktiivisia. He eivät yksinkertaisesti pysy paikoillaan, vaikka ikää karttuu. Tämä merkittävä tekijä pitää heidät pitkäikäisenä. Liikunta yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon.

Mitä Accriarolilaiset tekevät?

Acciarolilaiset kävelevät paljon niin vuorilla kuin vaikeissa maastoissa, he hoitavat kotinsa hyvin ja puutarhojaan, viettävät kaiken aikansa ulkona ja paljon toistensa seurassa.
He syövät hyvin ja monipuolisesti. Toisena seikkana on se, että he nauttivat elämästä. Toisin sanoen: he elävät normaalia elämää, eivät vanhusten elämää, La Sapienzan yliopiston professori Di Somma sanoo.

italia elämäntapa

Acciarolilaisista apua Alzheimeriin?

Amerikkalaisen San Diegon ja roomalaisen La Sapienzan yliopistojen selvityksissä tutkitaan syitä Acciarolin ja sen lähiseudun asukkaiden pitkään ikään. Tutkimuksessa oli mukana 300 vähintään 100-vuotiasta asukasta 13 terveydenhoitopiirin alueelta.
Ensimmäistä kertaa tätä iäkästä väestöä tutkitaan näin järjestelmällisesti. Tutkimuksessa huomioidaan esimerkiksi tämän eristyksissä olevan alueen asukkaiden geeniperimä.

Alueella asustaa hiukan alle 10 000 asukasta. Tutkimuksessa ei ole otettu huomioon kaikkia 100 vuotta täyttäneitä ihmisiä.
Tutkijat perehtyvät yli 100-vuotiaiden elintapoihin, kuten ruokailuun ja liikuntatottumuksiin, mutta myös geenipuolelle ja verikokeisiin.
Tutkimustulosten toivotaan tuovan vastauksen myös syövän, Alzheimerin sekä sydäntautien syitä ja ennaltaehkäisyä.
Acciarolissa ehtii tavata päivän aikana kymmeniä 90- ja 100-vuotiaita, joista yksikään ei sano että pitäisi itseään vanhana.
Suomessa vanhuksina pidetään 70 vuotiaita, jota he ihmettelevät suuresti, sillä sen ikäisiä ovat heidän lapsensa.
Amina kertoo tuntevansa itsensä vielä nuoreksi.

– Jos jalkani olisivat terveet, menisin vielä uusiin naimisiin, Amina sanoo ja iskien silmää puolisolleen.
Professori La Somma huomauttaa, ettei pidä koskaan pitäisi aliarvioida henkisen hyvinvoinnin vaikutusta pitkään ikään.
Ainakin Amina Fedullon henkistä hyvinvointia näyttävät kohentavan runot.
Amina kertoo kirjoittavansa runoja edelleen, ja niitä on tähän mennessä kertynyt kunnioitettavat 500 kappaletta. Kunnanjohtaja on luvannut koota niistä jopa kirjan.
Amina myös esittää runoja mielellään. Aviomiehen Antonion kasvoista tosin näkee, että nämä runot on jo muutamaan kertaan kuultu.
– Ei tuntunut mitenkään erikoiselta täyttää 100 vuotta. Elämä on ja se jatkuu. Syön hyvin, nukun ja juttelen. Mutta tämän runoilijan kohdalla oli toisin. Silloin juhli koko kylä, Antonio hymähtää ja katsoo Aminaan. Stressi se on mikä ihmisen tappaa.

italia elämäntapa

italia2.jpg
Antonion veli Giuseppe Vasallo on 94-vuotias. Aamut kuluvat viljelyksillä. Myöhemmin iltapäivällä hän käy yleensä pelaamassa korttia kylän miesten kanssa.
Giuseppe puolestaan kertoo viettäneensä koko elämänsä hyvien tuttaviensa parissa.
Ajattelen vain mukavia asioita. Myäs naisia, hän virnuilee.
– Ei minulla ole ongelmia, enkä ole valmis vaivaamaan päätäni ikävillä ajatuksilla. Ajattelen vain hyviä asioita. Välillä myös naisia, vaikka vanhus jo olenkin, hän sanoo.

Giuseppe kyselee paljon ikäihmisten elämästä Suomessa.
Giuseppe saa kuulla Suomen vanhusten tilanteesta, miten he elävät yksinäisyydessä ja Suomen elintaso-sairauksista. Siitä, että monet vanhukset asuvat yksinään ja viettävät aikansa television ja ristisanojen parissa.
Giuseppella on viesti Suomen vanhuksille.
– Liikkukaa mahdollisimman paljon joka päivä. En ole koskaan paikallani ja yritän löytää aina jotain tekemistä. Teen töitä puutarhassani. Vietän aikaa vaimoni kanssa. Jos pysähdyt paikallesi, tarinasi on lopussa.
Nyt tiede on kiinnostunut acciarolilaisten pitkäiän salaisuus ja se, miksi tällä alueella ei esiinny lainkaan sydän- ja verisuonitauteja eikä vaikkaåa Alzheimerin tautia. Nämä sairaudet ovat muuaalla pohjoisempana Eurooppaa kovinkin yleisiä.
Muualla Italiassa Alzheimeria sairastavia on yhtälailla samoissa luvuissa kuin eurooppalaisseen keskitasoon verrattuna. Tautia esiintyy kuitenkin Italiassa vähemmän vaikkapa Suomessa, missä Alzheimeriin kuollaan ennemmin koko Euroopassa.

Acciarolin kylässä elämänmeno on muuttunut vuosikymmenien varrella. Nykyään kiireiset ihmiset viettävät vähemmän aikaa yhdessä kuin koskaan ennen.
Sadassa vuodessa Acciarolin elämänmenossa ainakin yksi asia on muuttunut, Amina sanoo.
Aikaisemmin kyläläiset viettivät enemmän aikaa yhdessä. He kävivät toistensa kodeissa, söivät hyvää ruokaa, lauloivat ja tanssivat.
– Kun olin nuorempi, viihdytimme toisiamme kaikenlaisia soittimia käyttäen. Huolestuttavaa on, että tänä päivänä aikuiset katsovat vain televisiota, Amina huokaa.
Neuvoja pitkään ja hyvään elämään suomalaisille:

Antonio Vasallo, 101v.
1. Ystävien kanssa vietetty aika.
2. Raikas meri-ilma.
3. Nuorempi nainen.

Amina Fedullo, 93v
1. Puhdas ruoka.
2. Runojen kirjoitus.
3. Viiniä päittäin

Giuseppe Vasallo, 94v.
1. Liikunta.
2. Ikävät ajatukset pois.
3. Romantiikka ja flirttailu.

Tämän artikkelin lähteinä on käytetty Yle.fi artikkelia: “Pitkän iän salaisuus”
Kuvitukset: Petri Burtsov / Yle